Egy mű, két vélemény

– A Kavicsfej (bordó) című képről –

Két szemináriumot tartottam a BME-n 2010 őszén az elektrográfia történetéről és saját képzőművészeti tevékenységemről. Ennek keretében arra kértem a mintegy 20 hallgatót, hogy körülbelül 15 perc alatt írjon valamit az itt látható, Kavicsfej (bordó) című képemről. Az alábbiakban a nekem legjobban tetsző két írás olvasható.


Kocsi Sarolta Olga

A keresztre feszített tér, elvész az álom arany bugyborékjainak burjánzása közepette. Szikla vagy, amely megkerülhetetlen. Égve süt le rád a lenyugvó nap bíbor sugara. De én átlátok rajtad, beléd látok. Látom megosztott tereid, sejtjeid, amik felépítenek. Lila és arany bugyborékoló vihar. Szemem előtt születsz meg, újra és újra. Habjaiddá zuhansz és kikristályosodsz. Olyan szikla vagy, ami mellé leül elmélkedni az ember. Elmúlt kiállítások képei sorakoznak a fejekben. Mindig más jut eszembe. Egy szikla mellé ülve erről elmélkedhet az, aki bemerészkedik a bugyborékoló viharba.


Magérusz Anna

A kép számomra mindenképp egy pozitív hangulatot áraszt, bár színeivel, formáival, rétegeivel kicsit a misztikusság, titokzatosság jut eszembe. Első ránézésre vonzó a kép. A kacskaringós kesze-kusza vonalak vezetik a szemet, és olyan érzést kelt, mintha én, a néző rajzolnám. Mint amikor a gyerekek játszanak különböző filctollakkal. A formák (a két csík, ami keresztben ér össze) és a „fejnek” kinéző (ami lehet kavics forma is) számomra nem passzolnak össze. Nem tudom miért, de kicsit zavaró és megbontja a kacskaringós vonalak harmóniáját, kellemes szabadságát. A vonalakról még az agyban lévő idegpályák jutnak eszembe, de a fejnek titulált formát nem tudom hová tenni. Zavar, de ha nem lenne ott, az is zavarna. Attól meg üresebbnek érezném, úgyhogy mégis úgy jó, ahogy van. Sőt minél többet nézem, annál jobban tetszik. Könnyű elveszni a színek, formák harmonikus kavalkádjában. Egyértelműen az őszt és a gyerekkort jeleníti meg számomra és a jazz zenét. Meleg, andalító, nyugodt, de nem üres, szívesen látnám egy falra kivetítve nagyban. A többi képpel összehasonlítva úgy érzem, hogy ez kitűnik pozitív hangulatával.